MAATADVIES HOESLAKENS EN LAKENS

MAATADVIES HOESLAKENS EN LAKENS

MAATADVIES HOESLAKENS EN LAKENS

Maatadvies hoeslakens en lakens

Beddengoed op het juiste formaat van je bed kiezen is niet altijd gemakkelijk, vooral wanneer je niet de juiste afmetingen van je bed weet. Welke maat hoeslaken en / of laken heb je nodig? Dit hangt af van de grootte van je matras, de dikte van je matras en het materiaal van het hoeslaken. Wij maken je heel graag een beetje wegwijs in de wereld van hoeslakens en lakens, en geven je graag praktische tips mee voordat je op jacht gaat naar je nieuwe beddengoed! 

Hoeslakens: welk formaat heb je nodig?

Het kiezen van je hoeslaken(s) is vrijwel de eenvoudigste fase bij het kiezen van je bedlinnen. Althans dat vinden velen. Maar dat is ook omdat velen voor de variant met elastiek kiezen, wat het opdekken vele malen gemakkelijker maakt. Doordat er wat ‘rek’ op zit, passen hoeslakens met elastiek op meerdere matrasmaten. En dat vereenvoudigt het kiezen. Wil je het jezelf het aller-aller gemakkelijkst maken? Kies dan voor hoeslakens gemaakt van katoen-jersey (of jersey katoen). Deze hoeslakens zijn erg stretchy en elastisch, waardoor je nog meer kans hebt dat je hoeslaken perfect over jouw matras zal passen


Verschillende materialen hoeslakens

Wanneer je de jacht naar het perfecte hoeslaken start, merk je al snel dat er veel keuze is in materialen. Hier de meest gangbare opties op een rijtje:

1. 100% katoenen hoeslakens - Deze hoeslakens zijn gemaakt van pure katoenvezels. De kwaliteit van deze vezels en de manier waarop deze vezels geweven zijn, kan echter veel verschillen. Zelfs wanneer we van katoenen hoeslakens spreken, kan hier onderling nog veel verschil in zitten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor katoen Percale (katoen met een hogere draaddichtheid dan 220tc), Egyptisch katoen (katoen wat van luxe lange en dunne vezels gemaakt is en op een speciale manier geweven is) of voor biologisch katoen (katoen wat volledig duurzaam geproduceerd is). Wat al deze katoensoorten gemeen hebben is dat ze koel, knisperend, stevig en fris aanvoelen en weinig rek/stretch bevatten. In veel luxe hotels vind je vaak beddengoed gemaakt van heerlijk knisperend 100% katoen. 

2. Katoen-satijnen hoeslakens - Zoals hierboven net uitgelegd is, kan katoen op verschillende manieren geweven worden, om verschillende eigenschappen aan een stof te geven. Natuurlijk zit er per merk/product verschil in kwaliteit, maar de stoffen hebben vaak dezelfde 'hoofd-eigenschappen'. De term katoen-satijn roept bij veel mensen verwarring op. Deze term wil niet zeggen dat de stof katoen en satijn bevat, maar dat de katoenvezels op een zelfde manier geweven zijn als hoe de stof satijn geweven wordt. Dit maakt het katoen erg soepel, minder kreukgevoelig, warmer, licht glanzend en zachter. 

2. Katoen-Jersey hoeslakens - Jersey is een hele soepele en stretchy stof. Jersey is een bepaalde manier van stof weven. Het is dus geen stof op zich, maar een manier om een stof te maken. Jersey wordt namelijk in verschillende materialen gemaakt.

Ooit werd jersey gemaakt van wol, maar tegenwoordig is dat eigenlijk bijna altijd van katoen. Er zijn 2 soorten jersey. Je hebt standaard jersey en dubbel-jersey. Beide Jersey varianten hebben het volgende gemeen: Jersey is rekbaar, zacht, ondoorzichtig, ademend en absorberend.

Standaard jersey: deze stof is aan de ene kant glad, aan de andere zijde is hij ruwer. Doordat normaal jersey minder behandeling nodig heeft, is het een goedkopere variant.

Dubbel-jersey: dit zijn twee stoffen jersey aan elkaar gemaakt. Dit zorgt ervoor dat je beddengoed aan beide kanten heerlijk zacht is.

3. Katoen-Flanel hoeslakens - Flanel gemaakt van 100% katoen en is een stof die is vervaardigd uit los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding, waarna de stof nog wordt geruwd. Bij het ruwen van de stof worden de vezels aan het oppervlak overeind gezet om een fluwelig en wollig laagje te creëren. Deze stof voelt extra zacht en warm aan, zonder dat het kriebelig voelt. Flanel-katoen heeft een warmte isolerend effect en past zich snel aan je lichaamstemperatuur aan. 

4. Velours hoeslakens - Velours wordt nog niet zo heel lang gebruikt voor hoeslakens en wordt gemaakt van 80% katoen en 20% polyamide om ervoor te zorgen dat de stof elasticiteit krijgt. Door deze combinatie heeft het hoeslaken de voordelen van een natuurlijk materiaal en door de stretch blijft het hoeslaken mooi om de matras zitten. De stof heeft een 'wollig' oppervlak welke wordt verkregen door het ruwen van de stof. Door de structuur van velours neemt het vocht goed op en door zijn hoge ventilatie kan het opgenomen vocht ook weer snel worden losgelaten.

5. Tencel hoeslakens Tencel® is 100% natuurlijk materiaal en is volledig biologisch afbreekbaar. De grondstof van dit materiaal is eucalyptushout en is afkomstig van duurzaam onderhouden kwekerijen. Tencel® heeft talrijke prijzen ontvangen voor zijn milieuvriendelijke productieproces. Na intensief onderzoek is duidelijk geworden dat 85% van de mensen met een gevoelige huid Tencel® prefereert boven andere materialen. Bij de productie van Tencel hoeslakens worden geen chemicaliën gebruikt, een belangrijke factor voor de gevoelige huid. Deze stof is extreem zacht, soepel, licht en wordt door velen omschreven als de fijnste stof die er is om onder/op te slapen.  

6. Linnen hoeslakens - Een linnen hoeslaken is fris, schoon en comfortabel. Het is zacht, maar tegelijk ook sterk en duurzaam. Hoe vaker men het gebruikt, hoe zachter het wordt. Linnen heeft een goede vochtopname waardoor het fris blijft aanvoelen. Linnen hoeft niet gestreken te worden, en mag een licht gekreukte look hebben.

7. Molton hoeslakensOm zo lang mogelijk van je matras te kunnen genieten adviseren wij om onder ieder type hoeslaken een molton matrasbeschermer te doen. Een molton mastrasbeschermer is gemaakt van een geruwde wollige katoenen stof die sterk vochtabsorberend is. Hiermee voorkom je dat het vocht dat je gedurende de nacht verliest in je matras trekt, waardoor je matras langer mooi, schoon en fris blijft.


Welk formaat hoeslaken heb je nodig? 

Wanneer je graag op een katoenen hoeslaken slaapt, dan is het belangrijk dat je de exacte maat van je matras weet. Katoen rekt namelijk niet mee en moet goed passen. Als het hoeslaken te klein is, dan krijg je het niet om je matras. Als het te groot is, dan zit het te los en zal het verschuiven. 

Voor Flanellen hoeslakens geldt hetzelfde als voor katoenen hoeslakens. De maat van het hoeslaken met overeenkomen met de maat van het hoeslaken. 

Katoen-Jersey en velours hoeslakens hebben het voordel extra rekbaar te zijn. Hierdoor kun je een hoeslaken soms voor meerdere maten matrassen gebruiken. Bijvoorbeeld een hoeslaken van 160 - 180 cm breed kan zowel voor een matras van 160 cm als een matras van 180 cm breed worden gebruikt. Bij een matras van 160 cm breed zal het hoeslaken verder om het matras heen vallen.

 Richtlijn maten hoeslakens

Matrasmaat Katoen Jersey
     
80 x 190/200 cm                 80/90 x 200 cm          90/100 x 200/220 cm
80 x 210/220 cm 80/90 x 220 cm 90/100 x 200/220 cm
90 x 190/200 cm 90 x 200 cm 90/100 x 200/220 cm
90 x 200/210 cm 90 x 210 cm 90/100 x 200/220 cm
90 x 220 cm 90 x 220 cm 90/100 x 200/220 cm
100 x 190/200/210 cm    100 x 200/210 cm   90/100 x 200/220 cm
140 x 190/200 cm 140 x 200 cm 140/160 x 200/220 cm
140 x 200/220 cm 140 x 220 cm 140/160 x 200/220 cm
160 x 200 cm 160 x 200 cm 140/160 x 200/220 cm
160 x 210/220 cm 160 x 220 cm 140/160 x 200/220 cm
180 x 200 cm 180 x 200 cm 180/200 x 200/220 cm
180 x 210/220 cm 180 x 220 cm 180/200 x 200/220 cm
200 x 200/210/220 200 x 220 cm 180/200 x 200/220 cm

 hoeslaken punt

Toppers en splittoppers

Een topper is speciaal bedoeld voor het topmatras op je boxspring. Niet iedereen vindt dat handig, omdat je dan het onderste matras gedeelte van je boxspring nog wel ziet. Je kunt er dan voor kiezen om een apart hoeslaken om het onderste gedeelte te doen en een topper om het topmatras. Het voordeel hiervan is dat je het onderste gedeelte kunt laten zitten, deze hoeft niet zo vaak gewassen te worden als de topper. Je kunt er ook voor kiezen om één hoeslaken om zowel de topper als het onderste matras gedeelte te doen. Dan kun je waarschijnlijk toe met een gewoon hoeslaken met een hoekhoogte van 40 cm.

Een splittopper wordt speciaal gemaakt voor verstelbare bedden. Bij een splittopper zit er een split in het bovenste gedeelte van het hoeslaken. Hierdoor kun jij jouw kant van het bed gewoon verstellen zonder dat je het hoeslaken meetrekt. Uiteraard geldt dit dan ook voor je partners kant van het bed. Splittoppers zijn alleen verkrijgbaar met een hoekhoogte van 10 cm. Deze is dus echt alleen voor de toplaag.

Voor de toppers en splittoppers geldt qua eigenschappen van de materialen hetzelfde als wat ik hierboven al voor de gewone hoeslakens omschreven heb. Alleen de maten wijken af. Deze heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet. Alle toppers en splittopers hebben een hoekhoogte van 10 cm.


Lakens

Je kunt bij ons terecht voor allerlei soorten en formaten lakens. Over het algemeen worden de katoenen en linnen lakens vaak gebruikt in de warmere periode van het jaar. De flanellen lakens zijn erg geschikt voor de winterperiode. De maten van de lakens wijken af van alle maten die je eerder bent tegen gekomen. Dit heeft een goede reden. Een laken moet eigenlijk altijd groter zijn dan je dekbed(overtrek). En vooral in de lengte.

Een laken wordt vaak onder een dekbed(overtrek) gebruikt. Het laken sla je dan aan de bovenkant een stukje over je dekbed(overtrek) heen. Zou het laken dezelfde maat hebben als je dekbed(overtrek), dan zou deze aan de onderkant te kort zijn en zou je deze niet meer in kunnen stoppen.

Bij de lakens moet je vooral kijken naar de breedte van jouw formaat bed. De lengte mag lekker lang zijn. 
- Een laken voor een éénpersoons dekbed(overtrek) van 140 x 200/220 cm heeft de minimale afmeting van 150x260 cm. 
- Een laken voor een tweepersoons dekbed(overtrek) van 200 x 200/220 cm heeft de minimale afmeting 200x250 cm. 
- Een laken voor een lits-jumeaux dekbed(overtrek) van 240 x 200/220 cm heeft de minimale afmeting 240x260 cm.

Afmetingen matras (breedte x lengte)

Afmetingen laken (breedte x lengte)

90/100 – 200 cm

180 – 275 cm

120/140 – 200 cm

240 – 300 cm

160/180 – 200 cm

240 – 300 cm

180/200 – 200 cm

280 – 300 cm 

 

0 comments

Laat een reactie achter

All blog comments are checked prior to publishing

Coco & Cici

Dekbedovertrek Bamboe Wit

Normale Price
vanaf €109,95
Sale Prijs
vanaf €109,95
Normale Price
Prijs
Translation missing: en.general.accessibility.unit_price_separator 
Shop Bamboe

Ontdek meer blogposts